Boligguide: Tre energiinvesteringer der øger din boligs værdig

Det danske boligmarked er brænd varmt. I hele landet stiger boligpriserne – dog med en hvis variation – og det betyder samtidigt, at der stilles større krav til ældre boliger, hvis ikke flere boligkøbere i stedet skal overveje at købe ny bolig. Derfor kan det være det helt rigtige tidspunkt at foretage en renovering af sin bolig, hvis man gerne vil øge sandsynligheden for at få en højere boligvurdering. Og ifølge flere undersøgelser vægter danske boligkøbere henholdsvis beliggenheden af boligen og dets energivenlighed højest, når der skal købes bolig. og i modsætning til beliggenheden, så er energivenligheden noget, som man hurtigt kan gøre noget ved og derfor kommer der her en kort guide med tre simple energiinvesteringer, der kan øge sin boligs værdi og ikke mindst sænke dit energiforbrug.

1: Skift vinduerne i din bolig

Den første investering man bør overveje at foretage, hvis man gerne vil gøre noget for sin boligs energivenlighed er at skifte gamle vinduer ud. Gamle vinduer bliver ofte utætte og det er med til at give træk og dermed til at bringe øget fugt ind i boligen, hvilket i værste fald kan udvikle sig til skimmelsvamp. Dette gør samtidig at man spilder en stor del af sin varme hvert år, hvis man har gamle vinduer i sin bolig. Derfor er det en rigtig god ide at få skiftet sine vinduer. I det samlede regnskab er den en relativ billig investering og med den mængde varme man sparer kan man hente sin investering hjem i løbet af et par år. Selv hvis din bolig har termoruder er det værd at over veje at få dem skiftet ud, da ældre termoruder indeholder flere giftige stoffer herunder polyklorerede bifenyler også kaldet PCB, hvilket er karakteriseret som en af de giftigste stoffer i verden. Hvis du har termoruder i din bolig der er produceret i 1980’erne er der en stor risiko for, at de indeholder PCB. I så fald er det afgørende at få professionelle fagfolk til at foretage en indledende PCB screening og herefter PCB sanering. Hvis du har ældre termoruder i din bolig, kan du roligt kontakte entreprenørvirksomheden J-jensen.com, der har mere end 30 års erfaring med dette felt.

2: Få efterisoleret din bolig

En anden investering man bør få foretaget – hvis det ikke allerede er blevet gjort er at få efterisoleret sin bolig. Dette vil i de fleste tilfælde kunne nedsætte de årlige energiomkostninger med op til 40% da man med en efterisolering sørger for at både fugt og træk får sværere ved at trænge ind i ens bolig og dermed ind i det fundament. Samlet set betyder det kort sagt, at ens bolig bliver bedre til at ’holde på varmen’ og dermed behøver man fremadrettet heller ikke at bruge ligeså meget energi som på nuværende tidspunkt til at få sin bolig varmet godt op. Samlet set kan en ordentlig efterisolering godt komme til at koste imellem 30-50.000 kroner med taget i betragtning af hvor meget energi man kommer til at spare på den lange bane, betyder det, at man kan hente hele sin investering hjem igen på et par år og derudover vil det rykke markant på klassificeringen af din boligs energivenlighed og dermed kan det også på den korte bane bidrage til en forbedret vurdering og dermed salgspris for din bolig.

En anden metode til at få isoleret boligen er faktisk ved at slibe gulvet og behandle det eller skifte det komplet ud. Priserne varierer meget, og den bedste løsning findes altid ved, at du tager kontakt til en gulvsliber for at få et tilbud.

3: Køb en automatisk termostat

En tredje og lidt mildere investering som man med gode grunde kan overveje at foretage hvis man bor i en ældre bolig er en automatisk termostat fra Danfoss. En automatisk termostat kan selv regulere temperaturen i en bolig alt efter hvad klokken er og hvad tid på året det er, samt alt efter hvor mange personer der er hjemme. I mange ældre boliger bruger man stadig traditionelle radiatorer og det betyder, at man både skal tænde og slukke radiatorerne selv. Det betyder samtidig at man enten skal bruge en masse energi på at holde huset varmt imens man ikke er hjemme eller også så skal man komme hjem til en kølig bolig hver aften efter arbejde. Men alt dette kan løses med en automatisk termostat og på bundlinjen betyder det også, at man kan opnå en væsentlig besparelse på sin el regning samtidig med, at man øger sinkomfort ved at bo i boligen. Derudover er det også let for en boligkøber at forholde sig til de positive effekter at en automatisk termostat sammenlignet med en hulmursisolering da alle gerne vil komme hjem til en opvarmet bolig og spare penge.