Boligsalg i Danmark

boligsalg

Boligsalget i Danmark har været faldende i flere år

Boligsalg kan være en svær kunst. Med finanskrisen, som for alvor ramte Danmark i 2008 og på det nærmeste slog bunden ud af markedet, blev det sværere at sælge sin bolig. Ikke nok med, at priserne på boliger raslede ned, så blev det også sværere for førstegangskøbere, at blive godkendt til lån til en bolig. Hverken kreditforeninger eller banker, havde den samme lyst til, at låne ud i det omfang, de havde haft før.

Boligsalg er en tillidssag

Overvejer du, at sætte din bolig til salg? Hvad enten det er dit hus, ejerlejlighed, sommerhus eller andelsbolig, så er du formentlig enig i, at tillid er et nøgleord. Det har det for så vidt altid været, men som tiderne er i øjeblikket, betyder tillid måske endnu mere end før? Tidligere, da boligpriserne kun kendte én vej (op) og køberne stod i kø, for at overbyde hinanden, var alting meget nemmere for boligsælgeren. Nemmere, fordi det oftest handlede om, hvor meget den enkelte sælger kunne opnå af gevinst på sit boligsalg. I dag handler det for rigtig mange sælgere om, hvor lidt de taber. Det vil sige, at minimere tabet på deres boligsalg. Pudsigt nok, har vi lettere ved at se igennem fingre med tilliden, når vi er i en vinderposition.

Skal en ejendomsmægler forestå dit boligsalg?

Huset, ejerlejligheden, sommerhuset eller andelsboligen skal sættes til salg, men hvem skal sælge boligen? De fleste vælger naturligt nok en ejendomsmægler, for der er mange ting, at holde rede på ved et boligsalg. Inden dit møde med ejendomsmægleren, skal du fremskaffe en del dokumentation for det ene og andet, så han eller hun kan foretage en vurdering. Der er fx tale om dokumentation for ejendomsskatter, eventuelle pantebreve, forsikringspolice og så videre. Er der tale om en helårsbolig skal du også bestille energimærkning og tilstandsrapport. Ejendomsmægleren har herudover en række råd og tips til dig, når du har besluttet dig for salget.

Vil du sælge din bolig selv?

Har du overvejelser om, at sælge din bolig selv, så har du sandsynligvis også overvejelser om, hvor svært det er, og om du er i stand til det. Under alle omstændigheder vil det være en endog meget god idé, at have en professionel – advokat eller ejendomsmægler – med til at afslutte handlen. Uanset, om du vælger at sælge din bolig selv, eller du bruger en ejendomsmægler til dit boligsalg, så er der en del arbejde, der skal gøres af dig i salgsperioden. Du skal selvfølgelig sørge for, at boligen er ren og ryddelig, og fremstår indbydende. Det lyder måske ikke af så meget, men når ejendomsmægleren eller en potentiel køber ringer for, at aftale tid til en fremvisning, så får man nogle gange travlt.