Guide: Find det bedste boliglån

Når du skal købe en ny bolig, er det de færreste som har råd til, at finansiere hele boligens værdi selv. Derfor vælger mange personer at optage et lån, som der herefter betales af på. Der findes i dag mange forskellige lånemuligheder, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvilket lån som passer bedst til ens behov.

Vi giver dig her en guide til, hvordan du finder det bedste lån til dig og dit behov.

Hvad er et boliglån?

Et boliglån er naturligvis et lån man optager, da man ofte ikke selv har mulighed for at finansiere den bolig, man ønsker at købe. Som nævnt kan markedet for boliglån være svært at overskue, hvorfor mange folk takker ja til det første tilbud de modtager på et lån.

Det er naturligvis mest attraktivt, at finde et så billigt boliglån som muligt. Noget af det vigtigste at være opmærksom på, er lånets ÅOP, som er de årlige omkostninger i procent. Når du skal finde det billigste lån, er det lånenes ÅOP du bør sammenligne, hvis du ønsker det mest realistiske billede af, hvilket lån som er det billigste.

Det er naturligvis vigtigt, at du sammenligner de forskellige låns ÅOP over samme årrække, da dette er en nødvendighed for at få det objektivt resultat. Derudover er det også vigtigt, at lånebeløbet er det samme, når du sammenligner lånemuligheder.

Kombinér dit boliglån med et realkreditlån

Et boliglån vil ofte have en høj rente, hvorfor mange folk vælger at kombinere et boliglån med et realkreditlån, da dette ofte har en lav rente. Et realkreditlån kan finansiere op til 80% af boligens værdi, hvilket anbefales at benytte, da et realkreditlån som nævnt har en lavere rente, end et boliglån har.

Et boliglån kan dermed finansiere op til 15% af boligens værdi og de sidste 5% vil du ofte skulle betale som udbetaling på din nye bolig. Med et realkreditlån har du også mulighed for selv at vælge, om du ønsker en fast eller variabel rente, ligesom du også selv kan vælge, om du ønsker et lån med eller uden afdrag.

Grunden til at realkreditlånet ofte er billigere end et boliglån, er, at realkreditinstituttet får første pant i din bolig. Det kan dermed siges, at realkreditinstituttet løber en lav risiko ved at låne dig pengene, hvorfor du kan optage et realkreditlån til en lav rente.

Værd at vide om boliglån

Lånets løbetid er en af de faktorer, som også er værd at vide mere om. Løbetiden på et boliglån kan variere meget fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, men er oftest 20-30 år. Dette bør dog undersøges nærmere hos den udbyder, hvor du optager dit boliglån.

Renten på realkreditlånet – som tidligere er blevet defineret som værende meget lav – vil i mange tilfælde ligge på 0,5% – 1,5%. Renten på boliglånet er som nævnt højere og vil ofte ligge omkring 6% – 10%.

For at få det billigste boliglån som muligt, anbefales det til enhver tid, at du først betaler tilbage på dit boliglån. Grunden til dette er, at renten på boliglånet er højere end på realkreditlånet, og vil derfor være dyrere at betale af på.

Hvis du er i tvivl om noget i forhold til at optage et boliglån, anbefaler vi, at du tager kontakt til din låneudbyder. Vi understreger vigtigheden af, at du ved eventuelle problemstillinger søger professionel rådgivning, så du får muligheden for at optage et så billigt lån som muligt.