Optag et nyt realkreditlån for at frigive penge til en investering

Hvis man som boligejer har et lån med en fast rente, så kan det være en fordel at udnytte rentefald til at omlægge lånet, således at den månedlige ydelse bliver lavere.

Dette kaldes også en konvertering af realkreditlånet. Når man omlægger lånet indfrier man et eller flere lån, og optager et nyt, der dermed dækker omkostningerne ved at indfri det oprindelige lån.

Læs også denne guide til at finde det billigste realkreditlån.

Hvornår bør man lægge realkreditlånet om?

Det kan ikke altid betale sig at lægge lånet om, og det kommer meget an på den enkeltes situation om dette er anbefalelsesværdigt. Først og fremmest er det vigtigt at se på privatøkonomi og den generelle situation, man befinder sig i.

Lånemarkedet kan være rigtig kompliceret med mange faldgruber, og her kan det være en fordel at gennemgå alle mulighederne med en økonomisk rådgiver, der har indsigt og ekspertise til at kunne rådgive omkring, hvad der bedst kan betale sig og hvad der bestemt ikke kan. En rådgiver kan også hjælpe med at finde ud af, hvilket lån der er det helt rigtige.

Normalt kan en låneomlægning bedst betale sig hvis renten falder, og man dermed vil kunne spare penge på den månedlige ydelse. Men det kan også være en fordel at renten stiger, fordi omlægningen kan gøre at restgælden bliver mindre.

Man kan også lægge lånet om, hvis man går med planer om at bygge til eller købe ny bil, f.eks, eller hvis man har en stor friværdi i ens bolig. Hvis boligpriserne stiger kan det være lig med en stigning i friværdien, og en lånomlægning kan dermed være interessant.

Vi anbefaler at tage fat i en økonomisk rådgiver før end du konverterer dine lån. Overvej eksempelvis Sund Økonomi fra Vejle.

Forskellige typer lånomlægninger

Der findes forskellige typer, men overordnet set er der 3 hovedtyper: Nedkonventering, opkonventering eller skrå konvertering. Nedkonventering er den mest anvendte, og anbefales når renten er faldet markant over en længere periode.

Her erstatter man lånet med den høje rente med et lån med en lavere rente. De samlede ydelser falder, da man sparer penge på renten. Opkonventering er når man erstatter et lån med en lav rente til fordel for et med en høj rente. Man bør anvende denne type, når renten stiger, og man vil beholde prisen på et lavere niveau. Hovedformålet er at nedbringe restgælden i boligen, og på et senere tidspunkt at kunne lægge lånet om igen, hvis renten falder. Skå konventering er når man konverterer et flekslån til et fastforrentet lån eller omvendt.