Salg af bolig – hvad koster det?

salg af bolig

Salg af bolig giver anledning til en lang række spørgsmål. Som nævnt, er de første spørgsmål som regel, hvad boligen skal sættes til salg for, og hvad det koster at sælge den. Omkostningerne eller udgifterne ved salg af bolig kan variere afhængig af, hvordan du sælger. Der er stor forskel på, om du benytter professionelle, som fx ejendomsmæglere til at klare opgaven eller, om du selv sælger din bolig. Benytter du en ejendomsmægler, er omkostningerne også forskellige fra mægler til mægler og også afhængig af, hvilket produkt du aftaler.

Obligatoriske udgifter ved salg af bolig

Vi glemmer lige et øjeblik alt om, hvem der skal stå for salget, ejendomsmægleren eller dig selv, og koncentrerer os om de obligatoriske udgifter ved salg af bolig. Noget af det væsentligste er følgende, og tager udgangspunkt i helårsboliger:

UdgiftspostUdgift
Tilstandsrapport ca.10.000 kr.
Elinstallationsrapport ca.3.000 kr.
Energimærkning ca.6.000 kr.
Tilbud om ejerskifteforsikringgratis
Ejerskifteforsikring (din andel) ca.7.000 kr.

Udover de ovennævnte udgifter, skal der ved salg af bolig indhentes følgende oplysninger, som skal være tilgængelige for eventuelle købere:

UdgiftspostUdgift
Ejendomsdatarapport325 kr.
Info om grundejerforeningGratis
Eksisterende husforsikringGratis
TingbogsattestGratis*
RestgældsoplysningerGratis*

*) Disse oplysninger er gratis at indhente, hvis du gør det selv. Hvis en anden, fx ejendomsmægleren skal gøre det, skal der betales gebyrer til de forskellige tjenester.

Med forbehold for oversete udgifter, udgør de obligatoriske udgifter ved salg af bolig altså ca. 27.000 kr.

Andre udgifter ved salg af bolig

De øvrige udgifter der er ved salg af bolig varierer meget afhængig af, hvem du bruger til opgaven. Der skal fx tages billeder af boligen, og med mindre du selv er en dygtig fotograf, så skal du betale en for det. Med 360 graders billeder og professionel plantegning koster det omkring 3.000 kr.

En anden udgift, som du måske ikke lige tænker over, er styling af boligen og haven, hvis du sælger hus. Der skal måske lidt friske blomster i vaserne, nye puder i sofaen og måske skal brusearmaturet udskiftes. Har du løse afslutningslister eller ledninger, er det en god idé at få ordnet dette. I haven skal der måske laves om på et bed og plantes nye blomster, og måske skal terrassen have en omgang. Alle disse små ting er med til, at sælge din bolig, men er naturligvis svære at prissætte. Du skal dog nok regne med 2-3.000 kr. afhængig af, hvor meget du gør ud af det.

Endelig er der det, som kaldes markedsføringsudgifter. Det vil sige de udgifter der er forbundet med annoncering, når du har din bolig til salg. Hvis du benytter en ejendomsmægler til at stå for salget, vil en af de poster på regningen eller formidlingsaftalen netop være markedsføringsudgifter. Men uanset om du selv sælger boligen eller du har overladt det til en professionel, så skal du regne med, at der er udgifter til markedsføring. Typisk vil en ejendomsmægler foreslå annoncer i den lokale avis eller måske endda i en landsdækkende avis, men da de fleste søger efter bolig på internettet, er det en udgift du kan spare. Så et råd må være, at koncentrere annonceringen på internettet.

Ejendomsmæglerens salær

Hvis du, som de fleste, lader en ejendomsmægler tage sig af opgaven, så skal du regne med, at han/hun tager et sted mellem 2-6 % af kontantprisen i salær. Ofte er det en fast pris eller en fast pris plus en procent af kontantprisen. Ejendomsmægleren skal ifølge loven redegøre for de enkelte ydelser han/hun udfører, og skal prissætte hver enkelt ydelse, så du kan se hvad du betaler for. Hos en del ejendomsmæglere kan man vælge mellem totalsalg eller medsalg, og så har de fleste også muligheden for ”solgt eller gratis”. Salæret afhænger ofte af, hvilken model du vælger, så det er svært at sige noget præcist. Hvis vi går ud fra, at mægleren i gennemsnit tager 4 % af kontantprisen, så svarer det til, at du skal betale 60.000 kr. for at få solgt en bolig med en kontantpris på 1,5 mio. kr. hertil skal lægges de før omtalte markedsføringsudgifter, som nemt løber op i 20.000 kr.

Som tidligere nævnt, så varierer det meget, hvad det koster at sætte sin bolig til salg. Derfor er det en god idé, at indhente flere tilbud og afsøge markedet for selv at sælge. Når du indhenter tilbud fra ejendomsmæglere, så er det vigtigt, at du ikke kun ser på vurderingen af huset, men også hvad dine udgifter er.