Sælg selv din bolig

sælg selv din bolig

Sælg selv dit hus, ejerlejlighed, sommerhus eller andelsbolig! Du har faktisk mulighed for, at sælge din ejerbolig selv, hvis du vil og du føler, at du kan klare tingene selv. Det er altid en god idé, at have en ejendomsmægler eller advokat til at afslutte handlen, og forestå det besværlige og lovpligtige papirarbejde. Men alt, der ligger forud kan du sikkert selv håndtere.

Sælg selv mulighederne

Det kan være dyrt, at få en ejendomsmægler til at sætte annoncer op og forestå markedsføringen i al almindelighed. Derudover skal mægleren som regel betales for kørsel til og fra fremvisninger m.v., iværksættelse af tilstandsrapport, energimærke og energiplan, indhentning af diverse dokumenter og så videre. Alle disse opgaver, kan du selv klare, og du tjener på det. Hvad der er sparet er som bekendt tjent.

Hvis du vælger ” sælg selv ” løsningen er det forholdsvis let, at komme i gang med annonceringen. Denne foregår primært på internettet, fordi de fleste søger efter boliger her. Du kan fx lægge en annonce på dba.dk eller lignende internet markedspladser, eller du kan lave en hjemmeside selv, hvilket er forholdsvis let.  I de senere år, er der kommet ” sælg selv ” tjenester til, hvor du kan annoncere din bolig til salg og hvor du kan købe tillægsydelser som fotografering og afslutning af en handel. Nogle steder betales et løbende månedligt abonnement og andre steder betales en fast pris for fx 6 måneder.

Sælg selv og dokumentationen

Uanset om du vælger ” sælg selv ” løsningen eller lader en ejendomshandler stå for salget, så er der dokumentation, der skal indhentes til salget.

Det drejer sig om:

  • Restgældoplysninger
  • Tingbogsattest/tingbogsoplysning
  • Ejendomsdatarapport/BBR (Kommunalt oplysningsskema)
  • Ejendomskort
  • Servitutattester

Herudover skal der bestilles:

  • Tilstandsrapport og el-tjek
  • Energimærke

Endelig skal der indhentes tilbud på en ejerskifteforsikring.

Sælg selv og fremvis boligen selv

Som tidligere nævnt, så er en del af ” sælg selv ” løsningen, at du selv fremviser boligen. Det er også dig, der er kontaktpersonen, som potentielle købere henvender sig til, hvis de er interesseret i at se boligen. Du skal derfor være parat til, at tage de telefonopkald der kommer, og på de tidspunkter de kommer. Det vil sige både morgen, middag og aften. Hvis interesserede henvender sig på e-mail, så svar så hurtigt som muligt, enten med en e-mail eller en telefonopringning. Det er købers marked, så hvis du bare venter 24 timer, så risikerer du, at den interesserede boligkøber, har fundet en anden bolig.

Mange ejendomsmæglere er af den mening, at det er bedre at have en mægler til at fremvise boligen, da man som ejer er for følelsesmæssigt bundet til boligen. Kunderne vil måske ikke stille kritiske spørgsmål og får derfor ikke svar, som i sidste ende gør, at de ikke køber. En anden risiko er, at man som ejer kan føle sig stødt af de spørgsmål eller kommentarer, der kommer under en fremvisning, og derfor kommer i en forsvarsposition, hvilket naturligt nok ikke fremmer et salg.

Hvis du er forberedt på disse elementer i et salg, og forberedt på, at møde kritik af dit skønne hjem, så er du måske i virkeligheden den bedste til, at fremvise og fortælle om din ejendom. Du kan sætte en god kop kaffe på bordet, og skabe en stemning, som en ejendomsmægler ikke altid er i stand til. Du kan bruge den ekstra tid, der måske skal til for, at overbevise køberen om, at dit hus eller ejerlejlighed er netop den rigtige.