Omlæg lån – få friværdi til investering

Mange danske boligejere har en stor friværdi i deres hus eller sommerhus, som de i en årrække har betalt af på. Der er ikke særlig mange mennesker, der overvejer, at disse penge kan bruges til investeringer, og derved gøres til flere, simpelthen fordi folk ikke tænker over, at det er penge de har. Hele princippet omkring friværdi handler om, at man igennem købet af sit hus oftest har lånt nogle penge til finansieringen.

et dansk hus

Disse penge er naturligvis ikke dine, men som tiden går får man afbetalt dette lån, og man skylder mindre penge væk end dem, som man har lånt. Det betyder enkelt og kort sagt, at differencen mellem det du skylder på dit hus, og det som dit hus for nyligt er blevet vurderet til, er din friværdi. Mange mennesker ser det fornuftige i, at bare vente på, at man skal sælge huset, og så modtage friværdien på det pågældende tidspunkt.

Der kan være mange fordele ved at investere de penge, som man har, i aktier eller obligationer. Dette kan medfører, at man tjener ekstra penge, på penge, som man i princippet ikke troede man havde. Der er dog også visse faldgrupper og risici, som man skal være opmærksom på inden man investere sine penge, da man kan ende med at miste mange af dem, hvis de bliver investeret forkert.

Den største risiko er, at du sætter dig for hårdt i det forstået på den måde du kan blive tvunget til at sælge eksempelvis dine aktier på det forkerte tidspunkt. Med en tilpas lang tidshorisont kan du ikke undgå at tjene penge på aktier. Sørg derfor for, du kan beholde dine aktier selv hvis du mister en del af din indtægt i en periode.

Inden du investere pengene fra friværdien

Der er som sagt altid risici forbundet med investeringer af penge. Hvis du alligevel beslutter, at du vil investere alle, eller bare nogle af pengene fra din friværdi, er det en god idé først at snakke med nogle mennesker, der har styr på investering af penge. Her kan det første skridt være, at snakke med din bankrådgiver. Han eller hun kan give dig et indblik i, hvordan pengene eventuelt kan investeres alt efter, hvor stor en risiko du er villig til at løbe.

Der findes forskellige aktiegrupper med forskellige risici forbundet til dem. Hvis du vælger aktier med lav risiko, får du heller ikke et ligeså stort udbytte, som hvis du vælger aktier med en høj risiko. Omvendt kan det være en god idé, hvis du ikke ved så meget om markedet, at vælge aktier eller obligationer med lav risiko, da du næsten er sikret på ikke at miste noget. Derefter kan du sætte dig mere ind i markedet, og senere tage lidt større chancer.

Du kan også omlægge dit realkreditlån med henblik på “bare” at få flere penge ud til forbrug. Det sker i givet fald til en rente på mellem 1-3 % med de nuværende kurser. Det er klart mere fordelagtigt end de cirka 8-12 %, du vil betale med et normalt forbrugslån optaget online. Det skal dog nævnes, at prisen på dit forbrugslån også afhænger af hvor stærk en økonomi du som person har. En person med en stærkere økonomi får bedre renter tilbudt på lånet end den med ringe likviditet og indtægt.